Hírlevél 2024. május

Ezért tehát nem vagytok többé idegenek és jövevények, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek.

Efézus 2,19

Falugyűlést szerveztek egy vidéki község művelődési házban, ahová minden helyi lakcímigazolvánnyal rendelkező lakos bebocsátást kaphatott, hogy eleget tegyen lokálpatrióta kötelességének, és megtárgyalja a szennyvízhálózat kiépítésének ütemezését, esetleg hangot adjon aggályaiknak. „Akinek papírja van rúla, hogy itten lakik az bégyühet, akinek nincse, a né lábatlankodjon.” – hangzott az ajtóban a jegyző szájából. 
Kálmán is megjelent, bebocsátást kért, hiszen a szennyvíz kérdése mégiscsak, rá is tartozik, elvégre feleségével és fiaival már hét éve a faluban laknak. Itt az ideje annak, hogy elmondja véleményét, gondolta. Így is lett. Amikor már legalább ötven lakos hozzászólt a felvetődött kérdésekhez, Kálmán jelentkezett, majd azt mondta: „Tudom, hogy én itt csak egy jött-ment vagyok, de…” – kezdte, s két percig megszakítás nélkül mondta a véleményét a tárgyban forgó kérdésekről. Senki nem szakította félbe, ellenben dermedt csendben figyelt a falu apraja s nagyja. Amikor befejezte, a polgármester törte meg a hallgatást: „Kedves uram! Hadd mondjak valamit. Maga itt nem jött-ment, hanem egy senki. Jött-mentek esetleg majd a gyerekei lesznek. Valakik meg esetleg majd az unokái. Majd őket meghallgatjuk.” Kálmán megértette, itt neki nem osztottak lapot.
Jövevénynek lenni sosem könnyű. Efézusban is kihívást jelentett, a fénykorában 200.000 lakosú, népszerű világvárosban sem volt másként. Ki vagy te? Hangozhatott a hidegvérű kérdés bárki felé. Senki, jött-ment, valaki- felelhették. Pál apostol viszont teher és megfelelési kényszer nélkül, előítéletektől mentes örömmel szólítja meg a keresztyéneket: „…nem vagytok többé idegenek és jövevények, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek.” Miért mondhatja ezt az apostol? 
Azért, mert aki Krisztusban van, az kettős állampolgárságot nyer: egy földit és egy mennyeit. Jézus maga nyitotta meg az utat ehhez áldozócsütörtökön, mennybemenetelével. Neked is! Azért, mert aki Krisztusban van, az már a földön sem lehet alávaló, leértékelt, lenézett senki. Sem más emberek, sem önmaga által. Annyira értékes vagy Isten számára, hogy az életét adta. Érted is! Azért, mert aki Krisztusban van, az nincs egyedül, Isten háza népe hordozza őt szolgálatban, imádságban és szeretetben. Téged is! Lelkipásztorok, gyülekezetek tagjai, hűséges templomos nagymamák, református hittanoktatók, régi és új SDG tagok. Üdvözlünk benneteket!

Németh Tamás
lelkipásztor, elnök

Iskolamissziós híreink

Április 26-án a váci Bernáth Kálmán Református Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola diáknapján vettünk részt. Először jártunk náluk, nagy öröm volt a találkozás, az új kapcsolat, ősszel is visszatérünk.

Új munkatársunk, István és teológustársa, Bíbor húsz fiatallal töltötte a napot. Az ismerkedés és játék után áhítat következett a békességről, amelyet Jézus akar adni nekünk. Az elmélyülést a témában a kiscsoportos beszélgetés segítette: a diákok a vezetőkkel együtt gondolkoztak arról, hogy  mi okoz békétlenséget az életükben, és hogyan szabadulhatnak meg azokból.

Beszámoló a Tavaszi Találkozóról

Április 19-21. között Balatonszárszón rendeztük meg a Tavaszi Találkozónkat, amelyen 45 középiskolás diák vett részt, a tanárokkal, önkéntesekkel és a vendégekkel együtt pedig közel százan voltunk jelen a három nap során.
Az Élő Ige évéhez kapcsolódva témánk a 119. zsoltár egyik igeverse volt: eleveníts meg igéddel. A témát az áhítatok és a csoportbeszélgetések alkalmával mélyítettük el. Emellett a hétvégén dicsőítésben, imaközösségben, úrvacsorai közösségben voltunk együtt, de jutott idő játékra, táncházra, műhelyfoglalkozásokra is.
Szombat délután ünnepeltük az SDG újraalapításának 30. évfordulóját, amire nagy örömünkre az elmúlt évtizedek meghatározó SDG-sei és seniorok is érkeztek.
A hétvége kiemelkedő pillanata volt a tagavatás, amelyre vasárnap került sor az istentisztelet zárásaként. Összesen 18 főt fogadtunk az SDG tagjai közé: nyolc gimnazistát és nyolc önkéntest, két tanárt pedig tiszteletbeli taggá.
Hálásak vagyunk Istennek a hétvége áldásaiért, az önkénteseinkért és az SDG közösségéért!

Nyári Tábor – Jelentkezés

Több éves kihagyás után ismét SDG nyári tábor! Öt nap közösségben, gyönyörű környezetben, elmélyülve az Igében. Szeretettel várjuk a gimiseket, rendkívül kedvező áron!

Jelezzetek vissza az eseménynél Facebookon.
A jelentkezési űrlap ezen a linken érhető el.

Utazó szabadulóládák
 
A Szövetség ládái bibliai kalandjátékunk bérelhető ifinapokra, gyülekezeti napokra, iskolai alkalmakra.
A játék bemutatása és további információ a honlapon elérhető.

 

Támogatás

Hálásan köszönjük az elmúlt időszakban érkezett adományokat!
Az SDG munkáját magánemberek adományai, pályázatok és egyházi támogatás teszik lehetővé.
Kérjük, hogy gondoljatok ránk az adóbevallás idején is!

Bankszámlaszámunk: OTP 11742128-20910822 
Közlemény: adomány
Minden támogatást hálásan köszönünk!

Isten áldását kívánjuk életetekre, családotokra, munkátokra! 
Az SDG elnöksége és munkatársai nevében:
Németh Tamás
elnök

 

SDG
SDG