Hírlevél 2024. április

Ettől fogva kezdett Jézus nyíltan beszélni a tanítványainak arról, hogy Jeruzsálembe kell mennie, sokat kell szenvednie a vénektől, főpapoktól és írástudóktól, meg kell öletnie, de harmadnapon fel kell támadnia.

Máté 16,21

Kell. Egy apró kis szó, amivel bizony a XXI. század embere igencsak megküzd. Rengeteg feszültséget, ellenkezést, ellenérzést válthat ki belőlünk. Ártatlannak tűnő vagy éppen nagyon is hasznos dolgok esetében is egyszerűen méregként lehet ott, ha valami kell. Ellenkezik a szívünk, a lelkünk, a szabadság utáni vágyunk, a saját sorsunkat a kezünkbe venni akaró törekvésünk az ellen, hogy a kell-nek megadjuk magunkat. Hiszen a kell az mindig olyan, amire nekem nincs hatásom, amit nem én döntök el.
Az Emberfiával meg kellett történnie mindennek, amire Péter és vele együtt mi is azt mondanánk: Isten mentsen, Uram, ez nem történhet meg veled! (Mt 16,22). Mindeközben Ő nem csak hagyta, hogy megtörténjenek vele az események, hanem tudatosan vállalva haladt előre. A „kell-ek” mögött nem más állt, mint Isten világmegváltó akarata, ami sziklaszilárd.
Ez az az akarat, amivel nem csak a szenvedést, a halált és a feltámadást vállalta, hanem amivel minket is vár Jézus magához. Nem változtatja meg a döntését, hanem ugyanúgy igent mond ránk is. És ezért fordulhatunk hozzá bizalommal, hiszen soha nem fog elutasítani.

Czikó Györgyi
lelkipásztor, elnökhelyettes

Iskolamissziós híreink

A húsvét előtti napokban számos iskolában szerveznek csendesnapot. Így történt, hogy március 27-én három középiskolában voltunk jelen.

A Szentendrei Református Gimnáziumba egy öt fős csapatunk (Anna, Fanni, Melcsi, Sefi, Pisti) érkezett, és nagyon tartalmas délelőttöt töltöttek el a diákokkal. A napkezdő teázás után ismerkedős és csapatépítő játékokkal hangolódtak a napra, majd csoportos játékok következtek. A nap, és így az áhítat témája is a békesség volt, amelyről csoportokban gondolkoztak tovább a diákok.

A Tatai Református Gimnázium csendesnapján számtalan program közül választhattak a diákok délután. Két önkéntesünk, Bálint és Balázs valósította meg a Mondd, akarsz-e játszani? állomást, ahol harminc diákkal játszottak. Központban a nagy húsvéti kvíz volt, amelynek segítségével rendhagyó módon kerülhettek közel az ünnep üzenetéhez. A diákok és a szolgálók számára is “elrepül az idő”.

A Pécsi Református Kollégiumban is különböző módokon kerülhettek közel a diákok a húsvét üzenetéhez. Két önkéntesünk, Györgyi és Ági, húsvéti kvízzel készült a diákoknak, amelyen itt is lelkesen vettek részt a csapatok. A napot záró kibocsájtó istentiszteleten Györgyi hirdette az igét. A napról részletes fényképes beszámoló az iskola Facebook oldalán olvasható.

Hálásak vagyunk az önkénteseknek a szolgálatáért, odaszánt idejükért, és köszönjük a tanároknak, akik lehetővé tették a találkozást a diákokkal!

Beszámoló az alkalmainkról

 

IVK
Március 22-24 között szervezte meg az Ifjúságépítők szervezet az ifjúsági vezetőképzőt, amelyen mi is ott voltunk. Standdal is bemutatkoztunk az ifivezetőknek, illetve rövid előadás keretében bemutattuk a Szövetség Ládái szabadulójátékunkat is.

KedDisord
Április 2-án találkoztunk ismét a diákokkal, önkéntesekkel az online térben. Az alkalmon kötetlen beszélgetés, játék mellett mindig van igei üzenet és beszélgetés is. Célunk, hogy az országos találkozók között is legyen lehetőségük a diákoknak találkozni, ilyen formában is épüljön a közösség.

Magasztaló
Április 5-én próbanapot tartott a Tavaszi Találkozó dicsőítőcsapata, délután 5 órától pedig nyitott dicsőítőalkalmon lehettünk együtt. Családias, meghitt alkalom volt, amelyen megtapasztalhattunk ismét a közös éneklés örömét, és várjuk az újbóli találkozást a Tavaszi Találkozón. Aki még nem jelentkezett, április 9-ig még megteheti. (Részletek lentebb.)

UTOLSÓ NAPOK

Tavaszi Találkozó – jelentkezés

2024. április 19-21-ig Balatonszárszón, az SDG Konferenciaközpontban szervezzük meg a Tavaszi Találkozónkat. Szeretettel hívjuk a “refiseket” az egész országból, hogy találkozzanak Istennel, egymással és az SDG közösségével!
A hétvégén lesz lehetőség elcsendesedésre, krisztusi közösségre, dicsőítésre, kiscsoportos beszélgetésekre, BeFogadóra, imasétára, játékra és nevetésre, imádságra, áhítatokra és egy különleges szülinapi bulira is.

Jelezzetek vissza az eseménynél Facebookon.
A jelentkezés ezen a linken érhető el.

SDG 30

Szeretettel hívjuk az SDG tagjait és mindazokat, akik az elmúlt évtizedekben kapcsolódtak az SDG-hez, hogy ünnepeljük közösen az újraindulás harmincadik évfordulóját Szárszón!
Az ünneplésre, visszatekintésre a Tavaszi Találkozó keretében kerül sor 2024. április 20-án szombaton. Tervezett program: 15 órától 18 óráig köszöntés, visszatekintés, beszélgetés, kapcsolódás egymáshoz és a diákokhoz, közgyűlés.
Szeretettel hívunk mindenkit a hálaadó vacsorára is!

A délután eseménye a Facebookon elérhető, kérjük, hogy osszátok meg minden SDG-s ismerősötökkel! A regisztráció hamarosan elérhető lesz az eseménynél.

Sok szeretettel ajánljuk olvasásra az Üzenőt, amely a 2023-as évünk összefoglalása,
beszámoló az eseményekről, tervek az idei évre.

Utazó szabadulóládák
 
A Szövetség ládái bibliai kalandjátékunk bérelhető ifinapokra, gyülekezeti napokra, iskolai alkalmakra.
A játék bemutatása és további információ a honlapon elérhető.

 

Adománygyűjtés a Tavaszi Találkozóra

Hálásan köszönjük az elmúlt időszakban érkezett adományokat!
Az SDG munkáját magánemberek adományai, pályázatok és egyházi támogatás teszik lehetővé.
A következő hetekben a Tavaszi Találkozóra gyűjtünk. Szeretnénk, hogy minél több diák részt vehessen a közös ünneplésben és az SDG életébe bekapcsolódhasson, ezért a diákok részvételi díjának megtámogatására, valamint az önkéntesek részvételi díjának csökkentésére gyűjtünk.

Bankszámlaszámunk: OTP 11742128-20910822 
Közlemény: adomány Tavaszi találkozó
Minden támogatást hálásan köszönünk!
Isten áldását kívánjuk életetekre, családotokra, munkátokra! 
Az SDG elnöksége és munkatársai nevében:
Németh Tamás
elnök

 

SDG
SDG