Hírlevél 2023 június

„Mivel tehát ilyen reménységünk van, teljes nyíltsággal szólunk, és nem úgy, mint Mózes, aki leplet tett az arcára, hogy ne lássák Izráel fiai a mulandó dicsőség végét. Az Úr pedig a Lélek, és ahol az Úr Lelke, ott a szabadság.”  2Korintus 3:12-13. 17. v.

AHOL AZ ÚR LELKE
 
Egy orthodox zsidó ember lehet bárhol, legyen szó akár a siratófalról, villamosról, repülőtér terminálról vagy a nyílt utcáról, ha elérkezik az imádkozás ideje: cselekszik. Előkerül a Tóra, a bőrből készült Tfilim (imaszíj), végül a ruha alatt hordott Tálesz (imakendő), amit fejükre tesznek eltakarva arcukat, és buzgó imádkozásba kezdenek. A vallás ezen mélységét nem ismerő átlagos keresztyén kultúrkörben felnőtt embereknek ez zavarba ejtő magatartásforma. Micsoda szabadság! – gondolhatnánk. Ahogy ezek az emberek akár a nyílt utcán is imádáságba kezdenek. De miért takarják el magukat? Mert Mózes is így tett. Azt írja az Exodus (2Mózes) 34:29-35, hogy minden alkalommal, amikor beszélt Istennel, az arcbőre sugárzott. Ezért kendővel takarta el magát a nép előtt, s ezt csak akkor vette le, amikor újra Isten elé állt imádságában. Mózes arcán megjelent Isten hatalmasságának ereje és dicsősége, ami a világgal összekeverhetetlen, elegyíthetetlen, és amelynek meglátására ez a világ méltatlan.
Pál apostol, aki élete nagy részében maga is gyakorolta ezt a fajta imádkozást, leírja, hogy nem csak külsőségekben fedi lepel a zsidókat. A lepel a lelki látásukon van, ami eltakarja szemük elől az Ószövetség kijelentésének értelmét. Kemény kifejezést használ az apostol. Azt mondja, hogy az Ószövetség dicsősége „múlandó”, ám a Krisztushoz való odafordulás felszabadít a betűben lévő szabadság múlandó szolgálata alól. Metamorfózishoz vezet, ami azt jelenti: lélek szerint ismerjük Istent, akinek képére formálódhatunk, az Ő dicsősége pedig leplezetlenül tükröződik vissza az arcunkon. Krisztus követője hasonlóvá válik hozzá halálában, feltámadásában, de egész életében is.
Az első pünkösdkor kiáradt Lélek betöltötte az apostolokat, és megváltoztatta az arcukat – csakúgy, mint Mózesnek. Betölti a Lélek a te életedet is? Karácsonyi, húsvéti hited van írás szerinti igazoltsággal? Keresztlevél szerint református vagy, konfirmációval megerősítve? De még sincs pünkösdi örömöd? Vedd le most, testvérem, lelked imakendőjét, engedd be a szívedbe az Urat: „az Úr pedig a Lélek, és ahol az Úr Lelke, ott a szabadság.”
Vésd szívedbe ezt négy apró üzentet: (1) Soha nem alkalmatlan az idő arra, hogy imádkozz! (2) Egy hely sem méltatlan arra, hogy lélekben térdre ereszkedj. (3) Isten soha nem ad melléd olyan embereket, akikről ne tudna visszatükröződni az Ő dicsősége. (4) Ha valamikor úgy érzed, hogy az emberek elfogytak körülötted, akkor sem leszel soha magányos. Ő nem hagy el: a Lélek a te lelkeddel marad!

Németh Tamás
elnök

Iskolamissziós híreink


Május 11-én Zánkán jártunk, hogy megnézzük az idei Csillagpontnak helyet adó Erzsébet-tábort. Bejártuk a terepet, és már elkezdtük berendezni az SDG-s programoknak helyet adó pavilont is, amiben reményeink szerint sok-sok középiskolás (és idősebb) fiatal fordul majd meg. Az idei SDG pavilonból sem hiányozhat a szabadulósátor, a szabaduló-ládaként emlegetett logikai játékunk, a reggeli áhítat, az előadás, a beszélgetés. Ezen kívül szeretnénk feleleveníteni az egész területen végigvezető vonalkód játékunkat és esti táncházakat is szervezünk.
Várunk mindenkit, aki ott lesz a fesztiválon július 24 és 29 között!

Május 18-án egyszerre két csendesnapon voltunk jelen: Halászteleken és Kisújszálláson. Mind a két iskolába vetélkedős kvízjátékkal készültünk, amelynek témája az áldozócsütörtök és az SDG megismerése volt. Halászteleken a kilencedik évfolyam diákjai játszottak a kvízzel, majd két önkéntesünk várta őket egy frissítő szörpözésre és beszélgetésre. Kisújszálláson az egész gimnáziumban vetélkedtek az osztályok. Négy önkéntesünk három helyszínen vezette a diákokat a játékban, közben ismerkedtünk egymással, és igyekeztünk megismertetni a fiatalokkal az SDG-hangulatot is.

Szervezetünk elnöke, Németh Tamás a Vértesaljai Ifi találkozóján vett részt május 13-án szombaton, melynek a Zámolyi Református Egyházközség adott otthont. A vértesaljai egyházmegyében minden évben két alkalommal – ősszel és tavasszal – egybegyűjtik a kis és nagy települések konfirmandusait, hogy egy közösségépítő lelki nap keretén belül jobban megismerjék Jézus Krisztust, önmagukat és egyházunkat is. A május 13-i „VIFI találkozó”-n több, mint hatvan tinédzser vett részt lelkészeik és ifivezetőik kíséretében. A délelőtti játékos foglalkozások után ebéd, majd az egyházmegye lelkészeiből álló dicsőítő zenekar szolgálata következett. A főelőadást az SDG elnöke, Németh Tamás tartotta meg, Jézus Krisztus magvetőről szóló példázata alapján. Ezután az előadáshoz kapcsolódó kérdések mentén csoportbeszélgetésekre vonultak el a résztvevők a Csanádi Imre Református Általános Iskola falai közé. A nap végén Tamás és az egész napon aktívan résztvevő SDG tagunk, Filotás Bálint, teológus hallgató, bemutatta szervezetünket a jelenlévőknek, egyúttal meghívta őket, hogy a jövőben csatlakozzanak országos programjainkhoz. Szabó István, elnökségi tagunk, május 17-én a Benkő István Református Általános Iskolában járt, ahol reggeli áhítattal szolgált az általános iskolás diákok között.

Iskolamissziós terveink 

Iskolamissziós stratégiánk következő célkitűzése, hogy 2024 januárjában ismét vezetőképzőt tartsunk középiskolás diákoknak. Ennek érdekében újragondoljuk a képzés felépítését és tartalmát, illetve szoros együttműködést szeretnénk kialakítani tíz református gimnáziummal, akiknek a diákjait elsősorban fogadjuk majd a képzésen.
Iskolamissziós tevékenységünk fontos mérföldköveként szeptember 2-án egynapos képzést szervezünk a misszióban aktív szerepet vállaló önkénteseinknek.
Operatív munkatársat keresünk
 
Keressük új munkatársunkat, aki elhívást érez az ifjúsági munkára, szívesen foglalkozik középiskolásokkal, szeretné közvetíteni feléjük Isten szeretetét. Ha ez igaz Rád, jelentkezz, legyél a munkatársunk!
Ismersz valakit, akit érdekelhet a felhívás? Kérünk, hogy továbbítsd neki a hirdetésünket!
És mindenek előtt, kérünk, hogy imádkozz azért, hogy Isten elvezesse hozzánk a megfelelő embert!
 

A teljes leírás itt olvasható

Jelentkezés az sdg.info@gmail.com címen az önéletrajz és a motivációs levél elküldésével
2023. június 30-ig.
Levél tárgya: operatív munkatárs

Hívj meg egy önkéntest reggelire!

Közel harminc fős csapattal veszünk részt a Csillagponton július végén. Immáron hagyománnyá vált, hogy együtt reggelizünk az önkénteseinkkel, ami a napindító megbeszélésen túl a közösségépítés egyik legfontosabb alkalma számunkra.
Ezt idén is szeretnénk megvalósítani, ehhez azonban még szükségünk van anyagai háttérre.
Arra hívunk, hogy amennyiben lehetőséged van, hívj meg egy önkéntest reggelire, és támogasd ezzel ezt a háttérben zajló, de fontos programunkat!

Számlaszámunk: OTP 11742128-20910822
Közlemény: CSP reggeli

Hálásan köszönünk minden felajánlást!

Isten áldását kívánjuk életetekre, családotokra, munkátokra!
 
Szeretettel gondolunk rátok
az SDG csapatának nevében:
Németh Tamás elnök, Dia és az SDG elnöksége
SDG
SDG