Hírlevél 2023 május

„Amikor azután beszállt a hajóba, kérte őt az előbb még megszállott ember, hogy vele maradhasson. Ő azonban nem engedte meg neki, hanem így szólt hozzá: Menj haza a tieidhez, és vidd hírül nekik, milyen nagy dolgot tett veled az Úr, és hogyan könyörült meg rajtad. Az pedig elment, és hirdetni kezdte a Tízvárosban, hogy milyen nagy dolgot tett vele Jézus, és mindenki csodálkozott.”
Márk 5,18—20

Középiskolai éveim alatt egészen hamar megtapasztalhattam, hogy mit jelent kiállni mások elé és beszélni a hitemről, ugyanis a kollégiumban minden este mi, diákok tarthattunk áhítatot egymásnak. Egészen jól is ment, olykor kevesebb, máskor kicsit több izgalommal. Aztán amikor végzős lettem, egy új, eddig ismeretlen akadállyal kellett szembe néznem: az öcsémmel. Emlékszem, az első áhítat előtt, amin már ott volt mint diák, nagyon izgultam. Vajon mit fog mondani? Mi van akkor, hogyha egyszer csak feláll, és azt mondja, hogy mit beszélek én itt össze-vissza, ha én sem csinálom? Tartottam tőle, mert ő az, aki igazán ismer: nemcsak a jó pillanataimban, hanem a rosszakban is, és neki abban is volt része bőven. Féltem, hogy hiteltelenként fogok állni előtte. Azóta eltelt jó pár év. Lelkész lettem, de még mindig izgulok amikor az öcsém is ott van a templomban, bár eddig (még) egyszer sem állt fel, és kezdett el vitázni velem a hitelességemről.
Nem könnyű kiállni mások elé – főleg olyanok elé, akik jól ismernek minket –, és beszélni a hitünkről. A gadarai megszállott mégis ezt a feladatot kapta Jézustól: „Menj haza a tieidhez, és vidd hírül nekik, milyen nagy dolgot tett veled az Úr, és hogyan könyörült meg rajtad.” Ő nem mehetett tovább Jézussal, hanem ott kellett élnie és hirdetnie az evangéliumot, ahol igazán ismerték őt, nem csak a jó, hanem a rossz pillanataiban is.
Talán sokszor könnyebb ott keresztyénnek lenni, és ott hirdetni Isten szeretetének a jó hírét, akár vita árán is, ahol nem ismer mindenki. Ugyanakkor a mi küldetésünk sem csak random emberekhez szól, hanem azokhoz, akikkel nap mint nap találkozunk. Legyenek ők családtagok, osztálytársak, munkatársak, barátok. Előttük is világítanunk kell. Nem vitákkal, nem csak szavakkal, hanem hiteles, Krisztushoz tartozó élettel és szeretettel. Ez pedig nem könnyű, mert egyrészről ismerik a jó és a rossz pillanatainkat is, másrészről pedig sokszor könnyebb feladni velük a küzdelmet, és rájuk hagyva kétségeiket egyszerűen elfordulni tőlük. Az egykori megszállott hazament, és hirdette Isten nagy dolgait. A hagyomány szerint az egyik első pogány-keresztyén közösség az ő csodájának köszönheti létrejöttét.
Kedves Testvérem! Te fel mered ezt vállalni a „tieid” között? Legyenek ők akár családtagok, osztálytársak, barátok vagy munkatársak. Adja Isten, hogy bizonysággá válhassunk a hozzánk legközelebb állók számára, hogy megismerhessék általunk Isten hatalmas szeretetét!

Czikó Györgyi
elnökhelyettes

 

 

 

Iskolamissziós híreink

Április 5-én Hódmezővásárhelyen, a Bethlen Gábor Református Gimnázium csendesnapján vett részt öt önkéntesünk. A kilencedik évfolyam osztályainak mutattuk be az SDG közösségét, húsvéti kvízjátékot játszottunk, és a Szövetség ládáit is kipróbálhatták a diákok.

Április 29-én munkatársunk és két önkéntesünk részt vett a Nyírségi Református Egyházmegye megyei ifinapján. Erre az alkalomra a Szövetség ládái logikai játékunkat vittük el, amit a résztvevők hat csapatban játszottak végig. Köszönjük a meghívást és a lehetőséget, nagyon élveztük az ifisekkel töltött időt, a közös játékot és beszélgetést!

Az ifinap további képeit a Nyírifi Facebook-oldalán tudod megnézni.

 

Iskolamissziós terveink

Iskolamissziós stratégiánk következő célkitűzése, hogy 2024 januárjában ismét vezetőképzőt tartsunk középiskolás diákoknak. Ennek érdekében újragondoljuk a képzés felépítését és tartalmát, illetve szoros együttműködést szeretnénk kialakítani tíz református gimnáziummal, akiknek a diákjait elsősorban fogadjuk majd a képzésen.
Iskolamissziós tevékenységünk fontos mérföldköveként szeptember 2-án egynapos képzést szervezünk a misszióban aktív szerepet vállaló önkénteseinknek.

Beszámoló a Tavaszi találkozóról

 

Április 21—23. között tartottuk az idei Tavaszi találkozónkat, amire résztvevők és önkéntesek összesen közel százan gyűltünk össze a balatonszárszói SDG Konferenciaközpontban. Közösen gondolkoztunk az imádságról, annak formáiról és közösen gyakoroltuk is a panaszt, a bűnvallást, a hálaadást, a kérést, a közbenjárást és a dicsőítést.

A Parókia Portálon megjelent beszámolónkat itt olvashatod. A hétvégén készült képekből a Facebook-oldalunkon tettünk közzé egy válogatást, amely által bepillantást nyerhettek a hangulatba, programokba.

  • Beszámoló a közgyűlésről és a tagavatóról

A Tavaszi találkozó keretén belül tartottuk meg tavaszi közgyűlésünket, amelyen elhangzott a 2022-es év pénzügyi és iskolamissziós beszámolója, bemutattuk és a közgyűlés elfogadta a teveket a következő évre. Emellett nagyon fontos része volt a közgyűlésnek a tagavatás: három rendes tagot, és két tiszteletbeli tagot fogadott be az SDG közössége.

Rendes tagjaink lettek évek óta aktív önkénteseink:
– Mihalik Viktória,
– Nánássy Kincső,
– Vas Gabriella.

Tiszteletbeli tagjaink lettek:
– Csőri-Czinkos Gergő, lelkész, a Református Pedagógiai Intézet munkatársa,
– Kovács Márk Péter, okleveles teológus, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium vallástanára.

1% és támogatás

Közeledik az adóbevallás időszaka. Kérünk, hogy adód 1%-val támogasd az SDG munkáját, nagy szükségünk van rá.
Hálásan köszönjük az elmúlt időszakban érkezett adományokat!
Az SDG munkáját magánemberek adományai, pályázatok és egyházi támogatás teszik lehetővé.
Bankszámlaszámunk: OTP 11742128-20910822 
Közlemény: adomány
Adószámunk: 18242076-1-43
Minden támogatást köszönünk!
SDG
SDG