Hírlevél 2023 szeptember

„Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. (…) Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek. Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak. Megvan az ideje a kövek szétszórásának, és megvan az ideje a kövek összerakásának. Megvan az ideje az ölelésnek, és megvan az ideje az öleléstől való tartózkodásnak.”

Prédikátor 3:1,4,5

Az életünkben, a mindennapjainkban mindennek meghatározott ideje van: az elmúlt hetekben megvolt az ideje a pihenésnek, szeptemberben megvan az ideje a hétköznapoknak. Azonban a sokszor szürkének mondott hétköznapokon is megvan az ideje mindennek, legyen az akár pozitív, akár negatív. És számomra ez nagyon fontos. Az, hogy nem csak a pozitív, vidám dolgoknak van meg az idejük, hanem a kevésbé preferált dolgoknak is. Nemcsak a szünetekben való nevetésnek, hanem a házi feladat fölötti sírásnak is van helye és ideje az életünkben.
A tanároknak és a diákoknak szinte fontosabb fordulópont a szeptember, mint az újév. Újult erővel vágunk neki a sűrű hétköznapoknak, amelyekre új ötleteink, terveink, elhatározásaink vannak. Törekedjünk arra, hogy a lelki feltöltődésünknek is megszabott ideje legyen a mindennapjainkban. Legtöbbünket hamar elborítanak a feladatok, és ilyenkor leggyakrabban pont ez az, ami kimarad. A megfelelő rendszerezés segíthet, hogy ne épp a legfontosabb, az Istennel töltött idő maradjon ki a napból. A reggeli áhítatok, vagy akár csak a tömegközlekedésen töltött percek is nagyon jó lehetőséget adnak, hogy ebbe is rendszert vigyünk, de mindenkinek magának kell megtalálnia az alkalmas időt.
Amikor a következő hetek során úgy érezzük, hogy minden rendszer és próbálkozás ellenére elveszünk a teendőkben, álljunk meg és tekintsünk az Úrra. Ő az, aki tudja, valójában minek van itt az ideje az életünkben, kérjünk Tőle bölcsességet ennek felismerésére, megélésére.

Székely Gergely
elnökségi tag

Új munkatársaink bemutatkozása

Az elmúlt félév egyik legfontosabb feladata volt számunkra, hogy megtaláljuk az új operatív munkatársunkat. Hálás szívvel mutatjuk be Herman Fanni és Szabó Botond teológus hallgatókat, akik szeptembertől a egyetem mellett félállásban az SDG operatív munkatársaként dolgoznak. Kérjük, imádkozzatok velünk együtt tanulmányaikért, új munkájukért, szolgálatukért az SDG-ben, családjaikért!

Herman Fanni vagyok, a noszvaji református gyülekezet tagja, testvér, nemsokára feleség, de legfőképpen és mindenekelőtt Isten gyermeke.
2023-ban végeztem a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, látványtervezés szakon. Egyetemi éveim alatt értettem meg, hogy Isten lelkészi szolgálatra hívott el, jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának teológus-lelkész szakos hallgatója vagyok. Fiatalon tértem meg, és ezért nagyon hálás vagyok. Hálás vagyok azért is, hogy volt olyan közösségem, ami erősíthetett, segíthetett a hitben járás útján, ahol tanulhattam, szolgálhattam. A gimnáziumi évek alatt, a kamaszévek viharaiban elmondhatatlan kincs volt ez a horgony, amin keresztül Isten megtartott, visszarántott magához.
Szeretném ezt a kincset minél több fiatallal megosztani, továbbadni nekik, mert tudom milyen érték, és azt is, hogy mekkora szüksége van rá mindenkinek. Hálás vagyok, hogy már nem csak önkéntesként, hanem az SDG munkatársaként is végezhetem ezt a szolgálatot.

Szabó Botond vagyok, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának teológus-lelkész szakos hallgatója. Feleségemmel az Erdőkertesi Református Missziói Egyházközség szolgáló tagjai vagyunk, két másik gyülekezeti testvéremmel vezetem az itteni ifjúsági bibliaórát 2019 óta. A Gödöllői Református Líceum Gimnáziumban tanultam, az itt töltött éveim alatt adtam át életemet Krisztusnak, és értettem meg Isten elhívását a lelkipásztori szolgálatra. Szintén az itt töltött évek alatt találkoztam először az SDG-vel, amikor a vezetőképzőn való részvételem után egyre több programra mentem el. Már gimnáziumi éveim alatt is feladatomnak éreztem, hogy a középiskolai korosztály felé szolgáljak, így egy iskolai ifit vezettem két másik diákkal, és az SDG segítségével. A teológián töltött éveim alatt is feladatomnak látom, hogy a gimnáziumok lelkiségéért a lehető legtöbbet megtegyem, ezért is örülök nagyon, hogy az SDG egyik operatív munkatársa lehetek.

Évtervezés, évkezdés

Augusztus végén az elnökség évértékelő és évtervező hétvégét tartott, amelybe már az új munkatársaink is bekapcsolódtak. Az idei évben is a fő célunk, hogy a küldetésünknek megfelelően minél több középiskolás diákkal találkozzunk. Az országos találkozók mellett ebben a tanévben ismét tartunk vezetőképzőt azon diákok számára, akik a kortársaik felé szeretnének szolgálni, csoportot vezetnek az iskolájukban.

Az iskolalelkészekkel és vallástanárokkal együttműködve idén is szeretnénk áhítatokat, hittanórákat és csendesnapokat tartani a középiskolákban.

A szeptember a kapcsolatfelvétel, tervezés időszaka.
Szeptember 2-án részt vettünk a Kárpát-medencei és országos református tanévnyitón, amelynek a Pápai Református Gimnázium adott otthont. Németh Tamás a fenntartók és iskolaigazgatók, illetve a hittan-és vallástanárok részére rendezett konferencián is bemutatta az SDG-t és a tanév terveit.

Az újonnan átadott kollégiumban pedig megnéztünk az SDG-szobát is, ahová hamarosan beöltözik az évek óta töretlenül működő SDG-csoport.

Az évnyitóról itt olvasható a beszámoló, amely az SDG-t is megemlíti.

2023. szeptember 20-án 15:30-tól és 21-én 20:00 órától online tájékoztatót tartunk a tanév terveiről, ahol lehetőség lesz kérdezésre, beszélgetésre is. Szeretettel várjuk a hittan-és vallástanárokat, iskolalelkészeket, érdeklődő pedagógusokat, hogy ilyen formában is találkozzunk, beszélgessünk a tanév kezdetén. A két alkalommal ugyanaz a tájékoztató hangzik majd el.

Tervezett programjaink a 2023/24-es tanévre:
  • 2023. szeptember 9. 9 órától önkéntes nap, 14 órától közgyűlés
  • 2023. december 8—10. SDG Adventi Csendeshétvége, helyszíne egyeztetés alatt
  • 2024. január 4—6. Vezetőképző: az iskolában csoportot vezető, vagy társaik közötti szolgálatra nyitott diákok számára
  • 2024. március 1—2. XXX. SDG Bibliaismereti verseny, Pécs
  • 2024. április SDG Tavaszi Találkozó, a helyszín egyeztetés alatt, a végső időpont ennek függvényében alakul.
Isten áldását kívánjuk életetekre, családotokra, munkátokra!
Az SDG elnöksége és munkatársai nevében:
Németh Tamás
elnök
SDG
SDG