Hírlevél 2023 október

Tanítványai visszaemlékeztek, hogy meg van írva: „A te házad iránti féltő szeretet emészt engem.”

János evangéliuma 2,17

Reformáció, asszociáció, ordináció 

Kedves Olvasó! Egy szójátékra hívlak: leírok egy szót, te pedig, mielőtt tovább olvasnád soraimat, mondd ki hangosan az első gondolatot, ami eszedbe jut róla!

Lássuk, mi jut eszedbe, ha azt mondom: ház.
Mi jelent meg először lelki szemeid előtt? Talán egy családi ház fehérre meszelt falakkal, cseréptetővel, ganggal, kerttel. Vagy egy társasház, ahol sok család él egymás közelében. Talán a ház, ahol felnőttél, vagy az a ház, amit minden reggel megpillantasz amikor a saját szobád ablakán széthúzod a függönyt.

Játszunk tovább! Azt mondom: haza.
Mire gondoltál rögvest? Tán egy Magyarország térképre, a Hortobágy szikes pusztájára, a magyar himnuszra, vagy a parlamentre? Netalán Karikó Katalinra orvosi és Krausz Ferencre fizikai Nobel-díjat nyert tudósokra, akik miatt ezekben a napokban büszkén kihúzhatjuk magunkat mi, magyarok?

Harmadszor azt mondom: egyház.
Mi ugrik be először? Talán egy templom, a lelkészed, egy püspöki palota, palást vagy úrvacsorai kehely, netalán építkezés, iskolafejlesztés, idősek otthona?

Ha Jézus Krisztus játszotta volna ezt a játékot, minden bizonnyal mindhárom megnevezett szó kapcsán helytálló lett volna az a válasza, hogy szent. Miért gondolhatjuk ezt? Azért, mert Jézus Krisztus számára nem létezett profán értelemben sem ház, sem otthon, sem haza, sem ország. János evangéliumának 2. fejezetét olvasva azt is tudjuk, hogy nem tudta közömbösen nézni, ahogy az egyetlen ténylegesen szentből, az Atya házából „piacteret” csinálnak. Tanítványai visszaemlékeztek, hogy meg van írva: „A te házad iránti féltő szeretet emészt engem.” (Zsoltárok 69,10)
Jézus templomokba irányuló reformációja az emberi életek, életterek, szokások megszentelése, és a kiüresedett szentségek méltóságának helyreállítása.  Nagy szükségünk van erre az újkori protestáns reformáció 506. évében is. Egy lépést sem tehetünk előre a megszentelődés útján, ha nem térünk vissza Jézushoz. Reformáció, asszociáció, ordináció.

Németh Tamás
elnök, iskolalelkész
Iskolamissziós híreink

Az elmúlt hónap a kapcsolatfelvétel és kapcsolatépítés jegyében telt, találkoztunk az önkénteseinkkel, iskolalelkészekkel, vallástanárokkal és a diákokkal is.

Szeptember 9-én önkéntes napot tartottunk a H26-ban.Nagyon jó volt együtt tölteni a délelőttöt régi és leendő önkénteseinkkel, közösen készülni a tanévre. Az önkénteseinknek fontos szerepe van az iskolai látogatások és országos találkozók előkészítésében, lebonyolításában, nagyon hálásak vagyunk értük! Egyúttal szeretettel várjuk (vissza) az SDG szolgálói közösségébe mindazokat, akik szívesen szolgálnak középiskolás diákok felé.

Szeptember 20., 21-én vallástanárokkal és iskolalelkészekkel találkoztunk az online térben, hogy ebben a formában is bemutassuk az éves iskolamissziós-és programtervünket, beszélgessünk az iskolák mindennapjairól, szükségeiről.

Szeptember 25-én a Ráday Kollégium otthonórájának vendége volt Czikó Györgyi (elnökhelyettes) Kovács Péter és Diána (tagok, önkénteseink). Bár a meghívás elsősorban nem az SDG-nek mint szervezetnek szólt, mégis hálaadással tekintünk rá, hogy tagjaink részvételével ilyen módon is támogathatjuk a református egyetemistákat. Az otthonóra témája a felnőtté válás volt, amit egy kerekasztal beszélgetés vezetett fel, majd a kiscsoportos feldolgozás során mélyítették el résztvevőknek.

Szeptember 29-én a Ráday-napok programsorozat ifjúsági napjának keretében találkoztunk a diákokkal. Bibliai tabuval játszhattak nálunk, és emotikonokból alkothatták újra a bibliai történeteket, ha kitalálták az általunk összeállított rejtvényeket. Nagyon jól éreztük magunkat a fiatalok közösségében, a legnagyobb öröm az SDG-s diákokkal való találkozás volt.
A napról részletes beszámoló a Parókián olvasható Elhívottak közössége címmel.

Új SDG alkalom: KedDiscord

Szeptember 26-án, kedden este tartottuk első KedDiscord online eseményünket, amit azért találtunk ki, hogy országos közösségünk megerősödhessen, a digitális eszközök segítségével is közelebb kerülhessünk egymáshoz, Isten és önmagunkhoz.
Remek volt azt látni, hogy sok fiatal rászánta az időt és az energiát, és lelkesen pötyögték be a közös üzenőfalra a kérdésekre adott jobbnál-jobb válaszaikat. Küldtünk egymásnak hangulatjeleket, megfogalmaztunk kérdéseket, és imádkoztunk meg áhítoztunk is. A családias légkör kialakítását a kiscsoportos beszélgetések segítették, amelyek a „dolgozószoba”, a „nappali” és a „konyha” nevű hangcsatornákon zajlottak. Az alkalom után többen is maradtunk még, hogy beszélgetéssel és játékkal építsük közösségünket.
Legközelebb ismét a hónap utolsó keddjén, október 31-én 20 órakor, tehát az őszi szünetben találkozunk ilyen formában. A csatorna az alkalmak között is lehetőséget ad a kapcsolattartásra, beszélgetésre, imakérések megosztására, így szeretettel hívunk minden diákot, hogy csatlakozzon az SDG Discord szobájához.

Utazó szabadulóládák

Szövetség ládái bibliai kalandjátékunk bérelhető ifinapokra, gyülekezeti napokra, iskolai alkalmakra.
A játék bemutatása és további információ a honlapon elérhető.

Következő alkalmaink
 
Adventi Csendeshétvége
 
2023. deccember 8—10-ig Miskolcon, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban szervezzük meg az idei Adventi Csendeshétvégénket. A hétvége megállás, találkozás, elcsendesedés, közösségépítés, feltöltődés a résztvevők számára.
További információk, jelentkezési link hamarosan az eseménynél.

Szeretettel várjuk a diákokat és tanáraikat!


XXX. Bibliaismereti verseny


Ebben az évben is megrendezzük a Bibliaismereti versenyt, amelynek a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma ad otthont 2024. március 1—2-án.
A két napos versenyre három fős iskolai csapatok jelentkezését várjuk, akik kalandverseny és teszt során mérik össze tudáuskat.
A verseny anyaga Mózes első könyve.
A versenykiírás és a memortiterek listája a honlapról letölthetőek.

Örömteli felkészülést kívánunk a csapatoknak, sikeres felkészítést a tanároknak!

Támogatás

Hálásan köszönjük az elmúlt időszakban érkezett adományokat!
Az SDG munkáját magánemberek adományai, pályázatok és egyházi támogatás teszik lehetővé.
Az őszi hónapokban az Adventi csendeshétvége megvalósítására gyűjtünk adományokat. Célunk, hogy a szervező önkéntesek részvételi díjának egy részét át tudjuk vállalni, így ők kedvezményesen vehessenek részt a hétvégén.
Kérjük, hogy amennyiben tehetitek, támogassátok a hétvégét!
Bankszámlaszámunk: OTP 11742128-20910822 
Közlemény: adventi csendeshétvége
Minden támogatást köszönünk!
Isten áldását kívánjuk életetekre, családotokra, munkátokra!
 
Az SDG elnöksége és munkatársai nevében:
Németh Tamás
elnök
SDG
SDG