Hírlevél 2023 november

„legyen meg a Te akaratod…”

Máté 6,10b

A fenti kép Asztalos Zsolt képzőművész egyik alkotását örökítette meg. Azt fejezi ki, hogy Jézus tanításainak személyiségformáló hatása van. És mivel Isten folyamatosan, egész életünkön keresztül munkálkodik rajtunk, ezért soha nem vagyunk igazán készen, mindig csak a munkájának egy éppen aktuális képe látszik rajtunk. Stílszerűen, József ácsmesterségének alapjaihoz nyúlt vissza, és fa megmunkálásának elemeivel kívánta ezt az üzenetet egy installációban összefoglalni. Ez azért nagyon különleges, mert rettenetesen nehéz a száraz faanyagot törés nélkül hajlítani. Ha nagyobb hajlításra van szükségünk akkor gőzölni kell a fát, hogy felpuhuljanak a rostok. Ez az egyik legidőigényesebb technika, de a legszebb végeredményt nyújtja. Miután meggőzölték a fát, szorítókkal látják el, hogy felvegye az új formáját. Engem teljesen magával ragadott ez a jelentésréteg.
Isten bennünket is a legidőigényesebb módon formál azért, hogy a legcsodálatosabb eredményt érje el. Minden eszközt bevet azért, hogy legszebb formánkat felölthessük.
Azután, amikor ezekben a gondolatokban gyönyörködtem, akkor eszembe jutott, hogy persze, ez mind szép és jó és jól hangzik, de maga a procedúra, a formálás és formálódás folyamata, rendkívül fájdalmas. 
És egyáltalán, hogyan képzeljem el, miként munkálkodik rajtam Isten, amikor formálni akar?
Amikor úgy érzed magad, mint egy állóvízbe hajított kő, aki elmerült a mélységbe, de mégis csodálatos koncentrikus köröket alkotva ragyogsz a felszínen…. – na ilyenkor formál az Isten. A környezetedet, a téged körülvevő embereket mind eszközként használja fel a formálódásodban. És te is egy eszköz vagy a kezében, hogy másokat formáljon. Ebben a folytonos kölcsönhatásban töltjük be a magunk helyén a magunk szerepét.
Most arra hívlak, hogy elmélkedj egy picit ezen:

  • Mit érzel most a legnagyobb nehézségednek?

  • Ki az az ember, aki annyira bosszant, hogy legszívesebben Hawai-ra küldenéd csokibarnára sülni?

  • Vajon én kinek lehetek a formáló eszköze, aki megőrül tőlem?

  • Mi az, ami szorongással tölt el?

  • Mitől félsz a legjobban?

És ha megvannak ezek a dolgok, személyek, érzések, helyzetek, akkor most sóhajts egy nagyot, és nézz ezekre úgy, mint fa a gőzre vagy a szorítóra: mint Isten eszközeire, amelyek arra hivatottak, hogy formáljanak, tökéletesítsenek.
Az a nehézség, ami éppen nyomaszt, most talán még érthetetlen számodra, de Isten tervében tökéletes helyen és időben van.
Nézz úgy az életed nehézségeire, mint olyan eszközökre, amelyek azért vannak jelen, hogy megvalósulhasson Isten akarata az életedben.
Hogy most jó-e? Nem biztos. De hosszútávon jó lesz, mert Isten jobban tudja, mire van szükséged!
Épp ezért, a legtöbb, amit érdemes kérni Tőle: Uram, legyen meg a Te akaratod!
Ámen

Pötyi – Kamarás-Horváthy Petra
az SDG Felügyelő Bizottságának tagja vagy elnöke

Iskolamissziós híreink

Az elmúlt hónapban, nagy örömünkre, elkezdődött a munka az iskolákban is, sok diákkal találkoztunk reformációi csendesnapok keretében.

Október 25-én a Mezőtúri Református Kollégiumban jártunk. A templomban az ünnepi istentisztelet keretében az SDG elnöke, Németh Tamás hirdetette az igét, majd  munkatársaink, Fanni és Boti, játékosan bemutatták az SDG tevékenységét a diákoknak. Ebéd után néhány osztállyal még tantermi keretek között is volt lehetőségünk találkozni, játszani.

Október 27-én mozgalmas napunk volt, hiszen két budapesti iskolában is szolgáltunk.
Sylvester János Református Gimnázium csendesnapján az egyik állomás a Szövetség Ládái szabadulójátékunk volt, amivel kétszer két csapat diák játszott, és merült el Isten tervében, szövetségében a teremtéstől egészen a személyes életükig.

Lónyay Utcai Református Gimnázium diákjai közös áhítattal kezdték a csendesnapot, amin az SDG munkatársa, Szabó Boti szolgált, majd Fannival közösen reformációi kvízt tartottak kétszáz felsőbb éves tanulónak.

Hálásak vagyunk az önkénteseinknek, akik részt vettek a szolgálatban!

Csendesnap Mezőtúron
Szövetség Ládái a Sylvesterben

Beszámoló további alkalmainkról

Október 13-án részt vettünk az Iskolalelkészek Országos Találkozóján, amelyet a Református Pedagógiai Intézet szervezetett, és lehetőséget kaptunk, hogy kiállítóként bemutatkozzunk. Nagyon jó élmény volt a sok beszélgetés, kapcsolatépítés a részvevőkkel.

Október 13-án a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógia Karának közösségszervező szakos hallgatói számára tartott vendég előadóként órát Czikó Györgyi elnökhelyettes. Az alkalom során a hallgatók többek között az SDG közösségszervező munkájával is megismerkedhettek.

Október 20-22 között kicsit elvonultunk, és az őszi Balaton békéje mellett értékeltünk, terveztünk az elnökséggel és a munkatásakkal.

Október 31-én ismét KedDiscord alkalmat tartottunk, 
következő alkalom november 28-án kedden 20 órakor lesz, szeretettel várunk minden diákot, önkéntest! A csatorna azonban az alkalmak között is lehetőséget ad a kapcsolattartásra, beszélgetésre, imakérések megosztására, így szeretettel hívunk minden diákot, hogy csatlakozzon az SDG Discord szobájához.

Pisti, Marci, Boti, Fanni, Márta, Gergő, Tomi, igazoltan hiányzik: Györgyi, Dani

Elindult a jelentkezés az Adventi Csendeshétvégére

Ideje: 2023. deccember 8—10-ig
Helyszíne: Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, Miskolc
Téma: Mit látunk, ha szétnézünk a világban? Járványt… háborúkat… inflációt… szenvedést… reménytelenséget és remény nélküli embereket. Reménytelen szerelmeket, reménytelen helyzeteket, reménytelen jövőt.
És mit látunk, ha belenézünk a tükörbe? Talán ott is csak egy reménytelen esetet.
És mit látunk, ha felnézünk? Mert nem csak a világban nézhetünk körül és nem csak a tükörbe nézhetünk bele, hanem fel is nézhetünk, és a sok reménytelenség közepette láthatunk és kaphatunk Reménységet.
Jelentkezéshez kattints ide.
Esemény Facebookon

Szeretettel várjuk a diákokat és tanáraikat!

Következő alkalmaink
 

Magasztaló

Az Adventi Csendeshétvégére készülődve szeretettel hívunk mindenkit közös dicsőítésre 2023.november 25-én 17 órától a H26-ban. Az alkalom nyitott, azokat is várjuk, akik a csendeshétvégén nem tudnak részt venni!
Az esemény részleteiről hamarosan bővebben olvashattok az SDG Facebook oldalán.


KedDiscord

Havi online találkozás a diákokkal, önkéntesekkel 2023. november 28-án kedden 20 órától az SDG Discord csatornáján.

ÉletreValó Műhely

2024. január 4-6-ig háromnapos képzést tartunk azoknak a középiskolás diákoknak, akik szeretnének tenni az iskolai közösségükért, elhívást éreznek a társaik közötti szolgálatra, vagy már diákcsoportot vezetnek. Amennyiben érdekel, vagy egy diákodat érdekelheti a lehetőség, kérjük, hogy vedd fel velünk a kapcsolatot!

XXX. Bibliaismereti verseny

Ebben az évben is megrendezzük a Bibliaismereti versenyt, amelynek a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma ad otthont 2024. március 1—2-án.
A két napos versenyre három fős iskolai csapatok jelentkezését várjuk, akik kalandverseny és teszt során mérik össze tudáuskat.
A verseny anyaga Mózes első könyve.
A versenykiírás és a memortiterek listája a honlapról letölthetőek.

Örömteli felkészülést kívánunk a csapatoknak, sikeres felkészítést a tanároknak!

Utazó szabadulóládák

Szövetség ládái bibliai kalandjátékunk bérelhető ifinapokra, gyülekezeti napokra, iskolai alkalmakra.
A játék bemutatása és további információ a honlapon elérhető.

Támogatás

Hálásan köszönjük az elmúlt hetekben az Adventi csendeshétvége megvalósítására érkezett adományokat!

Isten áldását kívánjuk életetekre, családotokra, munkátokra!
 

Az SDG elnöksége és munkatársai nevében:

Németh Tamás
elnök

SDG
SDG

Post a comment