Hírlevél 2024. március

„Hasonló a mennyek országa a kereskedőhöz is, aki szép gyöngyöket keres. Amikor egy nagy értékű gyöngyre talál, elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt.”

Máté 13,45-46

A felfedezés öröme

A böjti időszak közepén vagyunk. Kérdésemre a hittanosok mindig szépen elmondják, hogy a böjt az, ha valaki nem eszik húst…, vagy csokit…, vagy egyáltalán semmit. De gyakran megkérdezem azt is, hogy mit csinál helyette az, aki böjtöl? Mert önmagában a lemondás nem túl jó dolog. A böjt így könnyen torzulhat mazochizmussá. De ahogy Jézus a példázatában is rámutat, azért kell elengednünk bizonyos dolgokat, hogy az egy, igazán fontosat felfedezzük és annak örüljünk.
A böjt nem vallásos cselekedet, nem emberi teljesítmény, hanem a megtalálás, a felfedezés öröme. De mi ez az egy, ez a nagy értékű gyöngy? Jézus itt az Isten országáról beszél. Ahogy az igazgyöngyöt sem a kereskedő gyártja, hanem a tenger mélyén formálódik, úgy van ez az Isten dolgaival is. Ajándékba kapjuk, kegyelemből. Az ajándékot viszont akkor tudom megragadni, ha üres a kezem. A böjt végső soron a halálunkra készít fel. Begyakoroltatja velünk, hogy lesz majd egy olyan pillanat, amikor mindent el kell engednünk, kivéve az Isten kezét, amibe már itt belekapaszkodhatunk. Jézus is éppen azért vállalta a halált, azért volt kész feláldozni életét, mert tudta, hogy ezzel valami többet, valami szebbet, valami jobbat készít számunkra.

Szabó István
lelkipásztor, elnökségi tag

Iskolamissziós híreink

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium református hittanosaival a Kelenföldi Református Egyházközség gyülekezeti termében töltöttünk el egy felszabadult, jó hangulatú délelőttöt február 14-én. Az alkalom elején több közösségépítő játékot játszottunk, a sok nevetés közepette a diákok is közelebb kerülhettek egymáshoz, és mi is megismerhettük őket. Ezután két csapatra oszlottunk és elmerültünk a Szövetség Ládáinak rejtelmeiben. A szabadulóládát a diákok nemcsak, hogy nagyon élvezték, de még új pályarekordot is felállítottak (15 perc). Egy rövid szünet után, továbbra is kis csoportokban maradva, dixit kártyák és igeszakaszok segítségével beszélgettünk a böjtről, és arról, mit is jelent ma számunkra. 
Hálával gondolunk vissza a szép és tartalmas délelőttre!

Február 22-én a neszmélyi Launai Miklós Református Iskolában találkoztunk a diákokkal a böjti csendesnapuk keretében. A nap kezdetén áhítattal hangolódtunk a böjt témájára, amit Németh Tamás, az SDG elnöke tartott. A nap egyik alap igéje a Jakab 4,8 volt: “Közeledjetek Istenhez és Ő közeledni fog hozzátok.”
A példákkal és igei üzenettel teli áhítat után csoportokba váltunk szét, ahol további kérdésekkel folytattuk a feldolgozást beszélgetős-játékos formában. A csoportokban közösen kerestük a választ többek között arra, hogy mi választhat el minket Istentől, miért is kell böjtölnünk, és milyen terheink vannak, amikkel Istenhez tudunk fordulni. Egy rövid ebédszünet után folytattuk a témában való elmélyülést: a csoportok egy kreatív jeleneten keresztül mutatták be a böjtöt. A csendesnap zárásaként a diákok megmutatták egymásnak kreatív feldolgozásukat, majd elköszöntünk a neszmélyi diákoktól.
Örülünk a találkozásnak, egy új kapcsolat kezdetének!
Beszámoló a Bibliaismereti versenyről

 

A Pécsi Református Kollégium adott otthont a 30. SDG Bibliaismereti versenynek, amelyet március 1-2-án szerveztünk meg.  A versenyre huszonkét iskolából harmincnégy háromfős csapat érkezett a felkészítő tanárával, hogy összemérjék tudásukat Mózes I. könyvéről. A versenyzés mellett jutott idő közösségépítésre, dicsőítésre, játékra és a város megismerésére is.
A pénteki kalandversenyt a Lónyay Utcai Református Gimnázium Lux in tenebris nevű csapata, míg a szombati tesztversenyt a Lónyay Boldogok nevű csapata nyerte
Az Élő Ige Évének különdíját a videófeladat nyertese, a Lévay József Református Gimnázium Trinitas csapata nyerte a teremtéshez készített trailerrel.

Köszönjük a Pécsi Refomátus Kollégiumnak, hogy befogadta a versenyt, aktívan részt vállaltak a szervezésben, és gondoskodó szeretettel vették körül a versenyzőket és a szervezőket is a két nap során!
Hálásak vagyunk a vallástanárokért, iskolalelkészekért, akik felkészítették és elksíráték diákjaikat a versenyre!
A verseny az SDG közösségének köszönhetően valósult meg, akik önkéntesként vettek részt a verseny megszervezésében és lebonyolításában. Hálásak vagyunk a közös szolgálatért!

A versenyről részletes beszámoló jelent meg a reformatus.hu oldalon.
A verseny hangulatát pedig kiválóan visszaadja ez a videó.

Tavaszi Találkozó – jelentkezés

2024. április 19-21-ig Balatonszárszón, az SDG Konferenciaközpontban szervezzük meg a Tavaszi Találkozónkat. Szeretettel hívjuk a “refiseket” az egész országból, hogy találkozzanak Istennel, egymással és az SDG közösségével!
A hétvégén lesz lehetőség elcsendesedésre, krisztusi közösségre, dicsőítésre, kiscsoportos beszélgetésekre, BeFogadóra, imasétára, játékra és nevetésre, imádságra, áhítatokra és egy különleges szülinapi bulira is.

Jelezzetek vissza az eseménynél Facebookon.
A jelentkezés ezen a linken érhető el.

SDG 30

Szeretettel hívjuk az SDG tagjait és mindazokat, akik az elmúlt évtizedekben kapcsolódtak az SDG-hez, hogy ünnepeljük közösen az újraindulás harmincadik évfordulóját Szárszón!
Az ünneplésre, visszatekintésre a Tavaszi Találkozó keretében kerül sor 2024. április 20-án szombaton. Tervezett program: 15 órától 18 óráig köszöntés, visszatekintés, beszélgetés, kapcsolódás egymáshoz és a diákokhoz, közgyűlés.
Szeretettel hívunk mindenkit a hálaadó vacsorára is!

A délután eseménye a Facebookon elérhető, kérjük, hogy osszátok meg minden SDG-s ismerősötökkel! A regisztráció hamarosan elérhető lesz az eseménynél.

Sok szeretettel ajánljuk olvasásra az Üzenőt, amely a 2023-as évünk összefoglalása,
beszámoló az eseményekről, tervek az idei évre.

Utazó szabadulóládák
 
A Szövetség ládái bibliai kalandjátékunk bérelhető ifinapokra, gyülekezeti napokra, iskolai alkalmakra.
A játék bemutatása és további információ a honlapon elérhető.

 

Adománygyűjtés a Tavaszi Találkozóra

Hálásan köszönjük az elmúlt időszakban érkezett adományokat!
Az SDG munkáját magánemberek adományai, pályázatok és egyházi támogatás teszik lehetővé.
A következő hetekben a Tavaszi Találkozóra gyűjtünk. Szeretnénk, hogy minél több diák részt vehessen a közös ünneplésben és az SDG életébe bekapcsolódhasson, ezért a diákok részvételi díjának megtámogatására, valamint az önkéntesek részvételi díjának csökkentésére gyűjtünk.

Bankszámlaszámunk: OTP 11742128-20910822 
Közlemény: adomány Tavaszi találkozó
Minden támogatást hálásan köszönünk!
Isten áldását kívánjuk életetekre, családotokra, munkátokra! 
Az SDG elnöksége és munkatársai nevében:
Németh Tamás
elnök

 

SDG
SDG